Çocuklarda Gastroenteritin 7 Belirtisi
415 okunma

Çocuklarda Gastroenteritin 7 Belirtisi

Mide ve bağırsak üşütmesi olarak bilinen gastroenterit, ateş, bulantı ve kusma gibi semptomlarla veya bunlar olmaksızın dışkı kıvamında yumuşama veya dışkı miktarında artış yani ishal olarak tanımlanır. Genellikle virüs, bakteri veya parazitlerden kaynaklanan bu sorun her yaştan insanı etkilese de, özellikle çocuklarda daha sık görülmektedir.

ABONE OL
Temmuz 8, 2024 20:33
Çocuklarda Gastroenteritin 7 Belirtisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİNGÖL GÜNCEL TV – Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Fatih Ay, çocuklarda görülen gastroenterit hakkında önemli bilgiler verdi.

Ortak Kullanım Alanlarına Dikkat!

Çocuklarda gastroenteritin en yaygın sebebi virüslerdir. Bunun yanında bakteriler, parazit enfeksiyonları ve besin zehirlenmeleri de ishale neden olabilir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında salgınlar halinde görülebilir. Saptanabilen etkenler arasında en sık görülenler rotavirüs, adenovirüs ve norovirüstür. Kirli yiyecek veya su tüketilmesi, ortak kullanım alanları (tuvalet, banyo, mutfak, musluk başlıkları, havlu) başlıca risk faktörleridir.

Rotavirüs Gastroenteriti

Rotavirüs, çocuklarda gastroenterite en fazla neden olan viral etkenlerdendir. Tipik olarak ateş, kusma ve 5-7 güne kadar süren sulu ishal yapabilir. Yaz aylarında ve 6-24 ay arası çocuklarda daha sık görülür. Bebeklik döneminde yapılan aşılamayla, rotavirüs enfeksiyonunun şiddeti ve sıvı kaybına bağlı hastanede yatış gereksinimi azaltılabilir.

Çocuklarda Gastroenterit Belirtileri:

  1. Sulu veya cıvık dışkılama
  2. Mide bulantısı ve kusma
  3. Kramp şeklinde karın ağrısı, küçük çocuklarda huzursuzluk
  4. Ateş
  5. İştah azalması
  6. Halsizlik
  7. Ağız kuruluğu

Belirtiler Geçmezse Hemen Uzmana Başvurulmalı

Gastroenterit çoğu zaman 1-2 günde kendi kendini sınırlar. Ancak ishal ve kusma birkaç günden uzun sürüyorsa, 39°C’den yüksek ateş varsa, dışkıda kan görüldüyse ve çocuğunuzda sıvı kaybı belirtileri varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Huzursuzluk, halsizlik, ağız kuruluğu, ağlama sırasında gözyaşının olmaması, idrarda koyuluk, idrar miktarında azalma veya hiç olmaması, bebeklerde kafa kemiklerinin ortasındaki yumuşak bölgede çökme sıvı kaybının belirtileridir ve hastaneye ulaşılmalıdır.

Hastalığa Yakalanmadan Önlem Alın

Çocuklarda gastroenterit tedavisinde bol su tüketilmesi önerilir. Süt ürünleri, lif içeren, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Viral gastroenteritlerin etkili bir ilaç tedavisi yoktur. Bu yüzden en etkili tedavi yöntemi korunmadır. Kirli suların ve yiyeceklerin tüketilmemesi, tüm meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce yıkanması, ortak kullanım alanlarının temizliği, ılık su ve sabun ile en az 20 saniye el yıkama, rotavirüse karşı aşılama başlıca alınabilecek önlemlerdendir. Yüksek ateş, kanlı ishal, enfeksiyon belirtilerinde yükselme, dışkı tahlillerinde bakteriyel enfeksiyondan şüphelenilen durumlarda doktorunuzun önerdiği antibiyotik tedavisi kullanılmalıdır. [BGHA]

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.