
Türkiye’de her bin doğumda 2 ile 5 arasında görülen doğumsal kalça çıkıklığı hakkında, Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından eğitim verildiği bildirildi. Konu hakkında yapılan açıklamada, “DKÇ (Doğumsal Kalça Çıkıklığı) çocuklarda sık görülen, erken teşhis edilip tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizdeki sıklığı 1000 canlı doğumda 2-5 oranında olup, kız çocuklarında daha sık görülmektedir. Bacaklarda uzunluk farkı, ayaklarda şekilsel bozukluk, kalça ve bacağın üst kıvrım bölgelerinde sağ ve sol bacak arasında farklılık olması, bacaklardan birinin diğerine oranla daha az hareketli ve esnek olma durumu, yürüme başlangıcında sendeleyerek yürüme DKÇ’nin (Doğumsal Kalça Çıkıklığı) önemli belirtileridir” denildi.
“ŞÜPHELİ OLGULAR ORTOPEDİ UZMANINA YÖNLENDİRİLİYOR”
Doğumlardaki şüpheli olguların, ortopedi uzmanlarına yönlendirildiği belirtilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığı yenidoğan tüm bebekleri hayatlarının 3-6. haftası içinde Gelişimsel Kalça Displazisi açısından taranmasını önermektedir. Aile hekimleri bebekleri muayene edip USG için hastaneye yönlendirmektedir. Muayene ve USG sonrası Kalça çıkığı olup olmadığına karar verilmektedir. Şüpheli olgular ortopedi uzmanına yönlendirilmektedir” denildi.
DEVLET HASTANESİ’NDE EĞİTİM VERİLDİ
Bingöl Devlet Hastanesi’nde Dr. Abdullah Alimoğlu tarafından verilen eğitim hakkında, “Müdürlüğümüz Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından 21 Ekim 2016 tarihinde Müdürlüğümüz eğitim Salonunda aile hekimlerine yönelik Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğumsal Kalça Çıkıklığı ) eğitim programı düzenlenmiştir. Eğitimi Bingöl Devlet Hastanesinde görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Fevzi Birişikve Radyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Alimoğlu tarafından vermiştir” ifadelerine yer verildi.