GES Projesine Tepki: Tarım Arazileri Enerjiye Kurban Edilmesin
294 okunma

GES Projesine Tepki: Tarım Arazileri Enerjiye Kurban Edilmesin

Bingöl'ün Kiğı İlçesi Duranlar Köyündeki 34 hektarlık tarım alanında, İl Genel Meclisi kararıyla GES projesi için imar değişikliği yapıldı.

ABONE OL
Temmuz 8, 2024 16:52
GES Projesine Tepki: Tarım Arazileri Enerjiye Kurban Edilmesin
1

BEĞENDİM

ABONE OL

BİNGÖL GÜNCEL TV – Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere ve Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkınma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), bu karara destek veren il genel meclis üyelerine tepki gösterdi.

“İmar Değişikliği Onaylandı”

KAYY-DER’den yapılan açıklamada, güneş enerjisi santrali (GES) projesinin uygulanmak istendiği alanın tarım arazisi olarak kullanıldığı belirtildi. 50 futbol sahası büyüklüğündeki 34 hektarlık alan için yapılan imar değişikliği teklifinin, Bingöl İl Genel Meclisinde oy çokluğuyla kabul edildiği açıklandı.

Meclis Üyelerine Sert Tepki

KAYY-DER, imar değişikliğine destek veren il genel meclis üyelerine sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “1980’lerden itibaren Bingöl ve çevresinde yapılan baraj ve HES projelerinin depremsel ve çevresel etkileri ortada. Şimdi ise maden arama çalışmaları ve GES projeleri gündemde. Bölgemize katkısı olmayan bu enerji yatırımları, iklim değişikliği, tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerine zarar veriyor,” denildi.

GES Projesinin Zararları Üzerine Uyarılar

Açıklamada, GES projelerinin çevresel zararlarına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “GES’ler kurulduktan sonra, toprağa ve çevreye bıraktığı kirlilik nedeniyle, 50 yıl o arazide tarım yapılamayacaktır. GES’lerin enerji elde etmek için masum olmadığı, çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğu bir gerçektir.”

KAYY-DER’in Talepleri ve Önerileri

KAYY-DER, tarım arazileri ve meralarda GES kurulmasına karşı olduklarını vurguladı ve şunları belirtti:

  • GES’lerin tarım arazilerinde kurulmasına izin verilmemeli.
  • Panellerin 20 yıl kullanım ömründen sonra söküm ve atık yönetimi için koruyucu önlemler alınmalı.
  • Panellerde kullanılan toksik metallerin çevreye yayılmasını önlemek için planlama yapılmalı.
  • GES’lerin çevre ve insan sağlığına etkileri bilimsel olarak kabul edilmiştir ve bu etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.

KAYY-DER, doğaya, çevreye, insana, hayvana ve bitkiye zarar verecek hiçbir yatırımı desteklemediklerini ve bu tür projelerle mücadele edeceklerini belirtti. Ayrıca, projeye destek verenlerin doğaya ihanet ettiklerini ifade ederek, “Kapitalistlerin değil, seçmenlerimizin yanında olunmalı,” dedi. [BGHA]

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

www.bingolguncel.tv / Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.