
Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaaslan, Ocak ayının Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı, kadınlara Serviks Kanseri (rahim ağzı) hakkında farkındalık kazandırmak amacıyla bu yıl ilk kez, Türkiye genelinde “Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” olarak ilan edildiğini söyledi.
Karaaslan, açıklamasında “ KETEM’in ilk açılışında onların yanındaydım ve Bingöl de bir ilk olan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) biriminin; kadınlarımızı birimlerine gerek mektup ve gerekse de telefonla davet ederlerken çekmiş oldukları sıkıntılara birebir tanık olmuş bir kişi olarak, şu an Bingöl İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün; Bingöl de Valilik ve ilçelerinde de Kaymakamlık destekli gezici mobil araçla hasta taşıyarak taramasında ki başarısını ayakta alkışlıyorum. İl Halk Sağlığı Müdürümüz Dr Vedat Söyler, KETEM Birim sorumlu doktorumuz Hividar Şahin’i ziyaretimde aldığım bilgiler oldukça sevindiriciydi… İlk açıldığında bir kadını birime getirmede zorlanırlarken, yapılan çalışmalar sonucunda 2016 yılında; Hedef Nüfus Kolorektal Ca Türkiye de 1. Sıra da, Meme Ca 2. Sıra da, Serviks Ca 3. Sıra da yer almış. Bu yıl da benzeri başarı beklenmekte oldukları bilgisini aldım. Zira Kolorektal: 14792 olan veri bu yıl 7 kat artmış, Hpv-dna: 3152 olan veri bu yıl 2 kat artmış, Mamografi Ca: 2038 olan veri bu yıl 3 kat artmış bulunmaktadır” dedi.
“KETEM’ LERE BAŞVURMAYI LÜTFEN, İHMAL ETMEYİNİZ”
Karaaslan, KETEM’lere başvurulmasını gerektiğini belirterek, kadınlara çağrıda bulundu. Karaaslan, “Serviks kanseri dünyada 45 yaş altı kadınlarda görülen kanser türleri arasında 2. sırada, kanser kaynaklı ölümlerde ise meme ve akciğer kanserinden sonra 3. sırada yer almaktadır. Türkiye de ise Serviks kanseri görülme oranı kanser türleri arasında 8. sırada yer almaktadır. Dünya genelinde her 2 dakikada bir, bir kadın Serviks kanserinden hayatını kaybetmektedir. Serviks kanserinin erken tanısında ve tedavisinde toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak çok önemlidir. Ulusal kanser tarama programına göre, serviks kanseri için 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarama yapılmalıdır. İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde bu hizmet Ücretsiz olarak verilmektedir. Kendinizi ve Yakınlarınızı HPV Testi İle Rahim Ağzı Kanserine Karşı Koruyabilirsiniz. Bunun için Aile Hekiminize ya da KETEM’ lere başvurmayı lütfen! ihmal etmeyiniz. Unutmamamız gereken bir şey var; hepimiz, her an için kanser adayı olabiliriz ama, “Erken Teşhis Hayat Kurtarır…” Sağlıklı günler dileğiyle haydi kadınlar 1 Nolu Sağlık Ocağındaki KETEM birimine” dedi. (Haber Merkezi)