
TÜBİTAK, iş fikri ve projesi olan gençlere destek veriyor. Hazırlanan projeler iki elemeden geçiriliyor. İş fikri onay alırsa, 150 bin TL’ye kadar hibe sağlanabiliyor.
“Birçok fikrim var, ama bunları projeye ve ürüne çevirmek için ne bir şirketim ne de finansal olanaklarım var” diyen genç girişimcilere büyük fırsat doğdu.
Güneş’ten Yunus Çağlar’ın haberine göre, ‘Bireysel Genç Girişim Programı’ kapsamında teknolojik ve yenilikçi iş fikri olan genç girişimcilere 150 bin TL’ye kadar hibe sağlanacak. TÜBİTAK tarafından gençlerin iş fikirlerini iyi bir iş planına dönüştürme hedefiyle başlatılan Bireysel Genç Girişim (BİGG) programı başladı. Program kapsamında teknolojik ve yenilikçi iş fikri olan girişimciler 150 bin TL’ye kadar hibe alacak.
İKİ ELEME AŞAMASI VAR
İki aşamalı programda, internet sitesi üzerinden toplanan iş fikirleri bir eleme sistemine tabi tutularak; fikirler, teknolojik düzeyi ve yenilikçi yönü, iş fikrinin uygulanabilirliği, iş fikrinin taşıdığı ticari değer, iş fikrinin rekabetçi düzeyi, iş fikri ekibinin nitelikleri ve iş fikrine uygunluğu gibi yönler göz önünde bulundurularak değerlendirilecek.
TÜBİTAK ONAY VERECEK
Değerlendirmeyi geçen iş fikirleri 2 aylık eğitim ve mentorluk programına dahil olacak. Programı tamamlayarak iş fikirlerini geliştiren girişimci adayları, hazırlayıp ön onay aldıkları iş planlarıyla TÜBİTAK’a başvuracak ve 150 bin TL’ye kadar olan hibe desteğini alabilmek için yarışacak. İş fikri başvuruları, 10-28 Nisan ve 1-15 Ağustos 2017 çağrı dönemlerinde alınacak. Başvurular uygulayıcı kuruluşlara yapılacak. Uygulayıcı kuruluşlar (üniversiteler) http://bigg.tubitak.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
NE KADAR HİBE VAR?
Teminat alınmaksızın geri ödemesiz (hibe) olarak verilecek teknogirişim sermaye desteği en fazla yüz elli bin (150.000) TL. Bu tutarın proje desteği üst sınırı 110 bin TL ve sermaye desteği üst sınırı 40 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca, sermaye desteği üst sınırları Bilim Kurulu tarafından arttırılabiliyor.
HANGİ GİDERLER KARŞILANIYOR?
– Personel giderleri
– Seyahat giderleri
– Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri
– Malzeme ve sarf giderleri
– Yurt içi ve yurtdışı hizmet alım giderleri
KİMLER BAŞVURABİLİR
Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, tekno girişim sermaye desteği çağrısında belirtilen nitelikleri taşıyan, üniversitelerin örgün öğrenim veren herhangi bir lisans programından mezun ya da üniversitelerin herhangi bir yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci ya da üniversitelerin herhangi bir yüksek lisans veya doktora programından mezun kişiler başvurabilir.
(Yunus Çağlar / Güneş Gaz.)