BİNGÖL GÜNCEL TV – Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A’nın tüm testlerden başarıyla geçtiğini ve 4 Haziran’da ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki SpaceX tesislerine gönderildiğini hatırlattı. Bakan Uraloğlu, “Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde sona geldik. Türksat 6A uydumuzu artık fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20’de, Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladık. Ülkemizin 1994 yılında Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüvenini ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile taçlandıracak olmanın gururunu paylaşıyoruz.” dedi.
Türksat 6A’nın Yolculuğu ve Önemi
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın hikayesinin Türksat 3A’nın yapımı sırasında başladığını belirterek, “Türksat tarafından başlatılan Teknoloji Transfer Programı ile 3A’nın yanı sıra 4A ve 4B’nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca, Türksat 5A ve 5B’nin yapımında yine teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi uydu tasarım, üretim ve test aşamalarında bulundu. Bugün, 84 adet yerli ekipman kullanılarak yüzde 80’in üzerindeki yerlilik oranıyla dünyada söz sahibi olma hususundaki kararlı çalışmalarımızda büyük bir başarı elde ettik.” dedi.
Türksat 6A’nın üretim sürecinde elde edilen başarılardan bahseden Uraloğlu, “2015 yılında Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) işe başladık. 2016 yılında Kritik Gözden Geçirme Fazı’nı yaptık. 2018 yılında Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli’ni tamamlayarak ikinci kritik gözden geçirme fazına geçtik. 2019 yılında Mühendislik Modeli’nin yapımına başladık. 2022 yılında tamamladığımız Mühendislik Modeli’nin ardından, yine 2022 yılında Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri’ni gerçekleştirdik. 2022 yılının Aralık ayında Uçuş Modeli’nin Isıl Vakum Testlerini, Ağustos 2023’te Titreşim ve Akustik Testlerini bitirdik. 2023’te Şok Testlerini, Ocak 2024’te Son Fonksiyonel Testleri, Mart 2024’te CATR testlerini, Nisan 2024’te ise Kütle Özellikleri Ölçümünü tamamladık. Tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra, 4 Haziran’da ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki SpaceX tesislerine gönderdik.” dedi.
Türksat 6A’nın Fırlatılması ve Hedefleri
Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saati ile 00.20’de uzaya gönderileceğini duyurdu. Uraloğlu, “Uydunun fırlatma anını referans alırsak bu andan itibaren yakıt deposu ilk ayrılması 195. saniyede gerçekleşecek. Tam olarak 35 dakika 55 saniye sonra ise Türksat 6A uydusu roketin ikinci katından ayrılacak. Ayrılma anından sonra alınan sinyal, fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini gösterecek.” dedi.
Uraloğlu, uydunun kalıcı yörüngesine ulaştıktan sonra yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınarak faaliyete geçirileceğini belirtti. Türksat 6A’nın faaliyete geçmesiyle birlikte mevcut uyduların yedekliliğinin sağlanacağını ve kapasitenin artacağını söyleyen Uraloğlu, uydunun Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsayarak Türkiye’nin uydu hizmetlerini genişleteceğini vurguladı.
Yurt Dışında Görev Yapan İHA’ların Kontrolü Daha Güvenli Olacak
Türksat 6A’nın ülke güvenliği açısından da büyük katkılar sağlayacağını belirten Uraloğlu, “Şu anda hizmet veren Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında İHA’larımızı kontrol altında tutabiliyoruz. Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indirecek. Türksat 6A da bu imkanımızın çok geniş bir alana yayılmasını sağlayacak.” dedi.
Türkiye’nin Uzay Yarışındaki Yeri Güçleniyor
Uraloğlu, Türksat 6A’nın Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki tecrübesini pekiştirdiğini belirterek, “Türksat 6A’nın üretimi ile ülkemiz haberleşme uydusu üreten ülkeler arasında yerini aldı ve uydu ihracatçısı konumuna yükselmiş oldu. Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolar değeri olduğu düşünüldüğünde, bu projenin başarıyla tamamlanmasının ülkemiz ekonomisinin gelişimi açısından önemi ortadadır.” dedi. [BGHA]
BİNGÖL
5 gün önceGÜNDEM
8 gün önceBÖLGE HABERLERİ
21 Nisan 2025BİNGÖL
21 Nisan 2025BİNGÖL
21 Nisan 2025BİNGÖL
21 Nisan 2025BİNGÖL
21 Nisan 2025www.bingolguncel.tv / Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.