

BİNGÖL GÜNCEL TV - Ali Bulaç, Müslümanların büyük bir krizden geçtiğini belirterek, "Bu kriz İslam'ın kurucu ilkelerinin yetersizliğinden değil, Müslümanların kendi içlerinden kaynaklanıyor." dedi. Bulaç, Müslümanların günlük hayatlarında İslam'ın ilkelerini dillerinden düşürmedikleri halde, pratiklerinde yeterince uygulamadıklarını vurguladı.
Müslüman toplumlardaki ahlaki zaafın sebeplerine ilişkin olarak ise Bulaç, şunları söyledi: "20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren İslam dünyasında kırsal kesimlerden büyük kentlere doğru bir göç hareketi yaşandı. Bu göçler sonucunda 'kent bedevileri' olarak adlandırılan bir grup ortaya çıktı. Bu gruplar, iktidar, servet ve statü mücadelesi içerisine girdi. Bu mücadelede, geleneksel siyasi ideolojileri benimsemediler ve kendilerine yeni bir siyasi ideoloji olarak İslam'ı seçtiler. Ancak, bu grupların İslam'a ilişkin bilgileri yetersizdi ve geçmişleriyle kopukluk yaşadılar."
Bulaç, konuşmasında ayrıca ahlaki krizin siyaset ve hukukla ilişkili olduğunu ancak sadece siyasi veya hukuki bir sorun olmadığını vurguladı. Ayrıca, din, ahlak ve hukukun birbirinden ayrılmaz olduğunu belirtti.
Seminerde ayrıca, Müslüman toplumlardaki ahlaki zaafın nedenlerinin aktüel ve kültürel algılar düzeyinde olduğu ve bu nedenlerin önemli olduğu üzerinde duruldu. Bulaç, bu sebepler arasında iman-amel ayrılığı, şefaat inancının yanlış anlaşılması, günah işleyenin affedileceği beklentisi, kul hakkının ihlali, bazı ibadetlerin günahları silme inancı, savaşta norm ve kural ihlali yapılmasının kabul edilmesi gibi unsurları sıraladı. Bulaç, konuşmasını Peygamber Efendimiz'in ahlakını örnek alarak tamamladı ve Rabbimizin Müslümanları güzel ahlakla donatması temennisinde bulundu. [BGHA]
[ilgiliMakale icerik_id="20502"]
