

HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında süresiz nafaka uygulaması başta olmak üzere aile politikaları, kamu projelerinde temsil sorumluluğu, planlı evde doğum ve pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Süresiz nafaka uygulamasının ciddi mağduriyetler oluşturduğunu savunan Ramanlı, özellikle kısa süreli evliliklerin boşanmayla sonuçlanmasının ardından bu uygulamanın taraflar arasında bitmeyen bir bağımlılık ilişkisi yarattığını ifade etti. Ramanlı, nafaka sisteminin adalet ve hakkaniyet temelinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Nafaka; evlilik süresiyle orantılı, süreli ve ölçülü bir yapıya kavuşturulmalıdır. Geçimini sağlayamayacak durumda olan vatandaşlar ise sosyal devlet anlayışı çerçevesinde devlet tarafından desteklenmelidir” dedi.
Boşanma davalarının uzun sürmesinin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu dile getiren Ramanlı, yargı süreçlerinin makul sürede tamamlanmasına yönelik yasal ve usul düzenlemelerin gecikmeden hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
KAMU PROJELERİNDE TEMSİL TEPKİSİ
Aileyi güçlendirmeyi amaçlayan kamu projelerinin önemine değinen Ramanlı, bu projelerde yer alan isimlerin topluma verdiği mesajların da en az içerik kadar önemli olduğunu söyledi. Aile değerleriyle uyuşmayan duruşlara sahip kişilerin kamu eliyle yürütülen projelerde yer almasının kabul edilemez olduğunu savunan Ramanlı, bu durumun toplumda güven ve samimiyet sorununa yol açtığını ifade etti.
PLANLI EVDE DOĞUM AÇIKLAMASI
Nüfus politikalarının yalnızca doğum sayısına odaklanmaması gerektiğini belirten Ramanlı, doğum sürecinin niteliğinin de önemli olduğunu vurguladı. Her ailenin ve anne adayının doğumun gerçekleşeceği yeri seçme hakkı bulunduğunu söyleyen Ramanlı, tıbbi güvenlik kriterleri sağlandığı takdirde planlı evde doğumun kamusal sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ramanlı, bazı ülkelerde bu uygulamanın sağlık sistemleri tarafından desteklendiğini hatırlattı.
PANCAR ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI GÜNDEMDE
Ramanlı, Elazığ’ın Kovancılar ilçesindeki pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Sulama imkânlarının artmasıyla pancar ekiminin yükseldiğini ancak buna uygun bir alım ve kapasite planlamasının yapılmadığını belirten Ramanlı, çiftçilerin ürünlerini teslim edemediğini, nakliye maliyetlerinin üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunan Ramanlı, pancar alım merkezlerinin artırılması, fabrika kapasitesinin genişletilmesi ve hasat dönemlerinde ek önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Çiftçi üretiyorsa, devlet üretimi kolaylaştırmalı” dedi.

