

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okul kayıt süreçlerinde yaşanan usulsüzlükleri önlemek amacıyla yeni bir sisteme geçmeye hazırlanıyor. Bakan Yusuf Tekin, adres dışı kayıtların tamamen engelleneceğini ve bu kapsamda İçişleri Bakanlığı ile ortak bir sistem geliştirildiğini açıkladı.
Bakan Tekin, yeni uygulamayla birlikte kayıt sürecinde oluşan adaletsizliklerin giderileceğini belirterek, “Önümüzdeki yıl merkezi sınırlamayla okul kayıtlarını kapatıyoruz. Artık hiç kimse kayıt için baskı yapamayacak” dedi.
Adres dışı kayıtların eğitim planlamasında ciddi dengesizliklere yol açtığını vurgulayan Tekin, bazı bölgelerde sınıf mevcutlarının bu nedenle büyük farklılıklar gösterdiğini ifade etti:
“Bir okulda 15-16 kişilik sınıflar varken, hemen yanındaki okulda 40-45 öğrenci bulunabiliyor. Bu durum hem öğretmen yükünü hem de eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor.”
Velilerden gelen “kayıt parası” iddialarına da açıklık getiren Bakan Tekin, okul yöneticilerinin böyle bir talepte bulunmadığını belirterek, “Veliler bazen ‘müdür bizden kayıt parası istedi’ diyor. Oysa müdür yalnızca öğrencinin adresinin o okula uygun olmadığını söylüyor. Para karşılığı kayıt yapılması söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
Yeni sistemle birlikte taşra bölgelerindeki okul yöneticilerinin üzerindeki kayıt baskısının da sona ereceğini belirten Tekin, “İçişleri Bakanlığı ile birlikte oluşturacağımız ortak sistemle hem planlama hatalarının hem de okullar arası dengesizliklerin önüne geçeceğiz” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı, yeni kayıt sisteminin 2026 eğitim-öğretim yılıyla birlikte devreye alınacağını duyurdu.

