

BİNGÖL GÜNCEL TV - Kutoğlu, 6 Şubat depreminin Çelikhan'da meydana geldiği noktada batıya doğru kayma hareketinin, fayın her iki tarafında aynı hızda olduğunu belirtti. Bu durumun, depremin meydana geldiği bölge için farklı bir mekanizmanın olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Ayrıca, Kutoğlu, Doğu Anadolu Fayı'nın kuzey ve güney kısımlarının farklı hareket sistemlerine sahip olduğunu ve bu iki kısmın birbirinden bağımsız olarak çalıştığını belirtti. 2 milimetrelik hareket hızının 7 metrelik bir kırılmayı 3.500 yıldan daha uzun bir sürede oluşturacağını açıkladı. Kutoğlu, bu fayların aynı anda kırılabilmesi için en az 3.500 yıl gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Kutoğlu, bu fayların her iki tarafının 300 kilometre boyunca ortak bir şekilde hareket ettiğini belirterek, bu durumun bu fayların daha derinlerde tek bir fay üzerinde birleştiği anlamına gelebileceğini ifade etti. Bu sonuca göre, fayların hareket mekanizmasının homojen olduğu ve bu üç segmenti aynı şekilde hareket ettiren bir mekanizma olabileceği sonucuna varıldı.[BGHA]
