

BİNGÖL GÜNCEL TV - 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümetin ilk zam teklifine memur ve emekli sendikalarından sert tepkiler geldi. Ankara’da farklı kamu kurumlarının önünde bir araya gelen sendika temsilcileri, teklifin revize edilmesini istedi.
Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen üyeleri, PTT Başmüdürlüğü önünde açıklama yaptı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ikinci teklifin yarın sunulacağını hatırlatarak, “Yarın gelecek teklif müzakere edilebilir olmalı. Pazartesi günü tüm Türkiye’de iş bırakma eylemi yapacağız” dedi. Yalçın, gelir adaleti istediklerini ve örgütlü güçlerini sahaya yansıtacaklarını vurguladı.
Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak ise refah payı ve taban aylık artışının teklifte yer almadığını belirterek, “Kira artış oranı yüzde 41’e ulaştı. Sadece düşük enflasyon verilerine dayalı bir zam kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de teklifin piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini belirterek, “Gerçekleşen enflasyonu, büyüme oranlarını ve geçmiş dönem kayıplarını telafi edecek gerçekçi bir teklif bekliyoruz” dedi.
Sağlık-Sen ve Emekli Memur-Sen temsilcileri de teklifi yetersiz buldu. Sağlık-Sen üyeleri bakanlık önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, “Toplu sözleşme masasının sorunları çözen bir yer olmasını istiyoruz. Güçlü eğitim, güçlü Türkiye demektir” dedi.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız ise Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde, “Bu teklifle pazarlık yapmak mümkün değil. Bu, zaman kaybı” diyerek tepki gösterdi. Bayındır Memur-Sen Başkanı Soner Can Tufanoğlu da ilk teklifin adaletten uzak olduğunu savundu.
Hükümetin ilk zam teklifi ise şöyleydi:
-
2026’nın ilk 6 ayı: %10
-
2026’nın ikinci 6 ayı: %6
-
2027’nin ilk 6 ayı: %4
-
2027’nin ikinci 6 ayı: %4
Sendikalar, yarın açıklanacak ikinci teklifin beklentileri karşılamaması durumunda pazartesi günü iş bırakma eylemini hayata geçireceklerini açıkladı. [BGHA]
