Bingöl Üniversitesinde yardımcı doçent unvanıyla öğretim görevi yapan Zülküf Kılıç, iş yerinde psikolojik tacize uğradığını savunarak yargıya başvurdu. Ancak bu yöndeki işlemler yargı kararlarıyla iptal edilip ve YÖK tarafından kaldırılan öğretim üyesinin yaptığı bireysel başvuruyu kabul ederek hak ihlali kararı verdi.
BİNGÖL GÜNCEL TV – Mahkemeden ve Danıştay’dan geri dönen öğretim üyesinin beklediği karar Anayasa mahkemesinden çıktı.
Doçentlik unvanıyla Bingöl Üniversitesinde görev yapan Zülküf Kılıç, üniversite yönetimi tarafından 2011-2013 döneminde 9 ayrı disiplin cezası verildiğini dile getiren Kılıç, “Bingöl Üniversitesine, Bosna Hersek Tuzla üniversitesinde görevliyken ailevi nedenlerden dolayı geldim. Bingöl Üniversitesine geldikten sonra sorunlar yaşadım. Sudan sebeplerden dolayı hakkımda soruşturmalar açıldı.”
YURTDIŞINDA BİR PROJE HAZIRLAYACAĞIM İÇİN HAKKIMDA SORŞTURMALAR AÇILDI
Soruşturmanın ve olayların başlangıç sebebi Yurtdışında yapacağım bir proje ile ilgili olduğunu belirten Kılıç,” TÜBİTAK projesi olarak hazırlamıştım, fakat TÜBİTAK’ın buna destek vermeyeceğini söyleyince kendi imkânlarımla yapmaya çalıştım. Kurumumdan yaz tatilinde yolluksuz, yemiyesiz görev talebinde bulundum, bu görev talebim gerekçesiz reddedildi. Tabi ekinde sunmuş olduğum projem ve gideceğim üniversitenin rektörlüğünden almış olduğum bizzat davet mektubu kaybedildiği söylendi kurumum tarafından, 2’inci başvuruda bulundum bu görev talebimde gerekçesiz reddedildi. Reddedilince bende gerekçesini 4982 yasa sayılı uyarınca istedim neden reddedildi diye ben gerekçeyi bekliyorken hakkımda soruşturma başlatıldı. İlk soruşturmanın gerekçesi şuydu, kaybolduğunu iddia ettiğiniz ekindeki projenizi fakülte sekreterinin odasından gizli ve usulsüzce aldığınız tespit edilmiştir diye yani kendi dilekçemi vermişim ve kendi dilekçemin hırsızlığıyla suçlandım.
2 YILDA 9 KEZ DİSİPLİN CEZASI
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2 yıl içerisinde 9 disiplin cezası verilen; bu cezaların hepsi mahkeme ya da YÖK tarafından iptal edilmesine rağmen, ‘psikolojik taciz’ iddiasıyla açtığı dava reddedilen öğretim üyesinin “maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının” ihlal edildiğine hükmetti.
AYM kararında, “Kamusal makamlar, psikolojik taciz oluşturan durumları tespitle yetinmemeli, bu tür davranışların oluşmaması ya da telafi edilmesi amacıyla etkili önlemleri hızla almalıdır” denildi.
Kılıç, bu karara karşı temyiz yoluna gitti. Ancak Danıştay 8. Daire, mahkemenin ret kararını bozmadı. Kılıç, bu karar üzerine AYM’ye başvurdu. Başvuruyu karara bağlayan AYM, Kılıç’ın ‘maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme’ hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, kararının gerekçesinde şunları belirtti: ” Tarafıma sistematik bir şekilde kurumum tarafından mobing uygulandığına dair 11.10.2022 tarihinde çıkan anayasa mahkemesi kararı ve aynı zamanda resmi gazetede yayınlandı, tarafıma mobing uygulandığı doğru fakat bu sistematik ‘in neticesinde uğramış olduğum hak kayıpları noktasında da, bir şeyler söylemesi gerekirken onlarda söylenmemiş, benim doçent profesör olmam sistematik olarak engellenmiş, bir insana, bir memura verilen kademe ile ilerleme cezası herhangi bir sınava girmesine engel ben doçentlik sınavlarına giremedim, dolayısıyla profesörlük unvanını alamadım. Bunda 10 seneyi buldu.10 sene boyunca sistematik olarak engellendim şöyle bana verilen son kademe ile durdurulması disiplin cezasının iptal tarihi 3 Şubat 2015 tarihi bundan 2 gün sonra 5 Şubat 2015 tarihinde de benim doktoramı iptal ediyor bu insanlar. Bingöl Üniversitesi, Fırat Üniversitesine bir yazı yazıyor. Fırat üniversitesi o yazıyı 9 ay bekletiyor. 9 aydan sonra 3 Şubat 2015 tarihinde son kademeyle disiplin cezası iptal edilince bu kez doktoramı iptal ediyorlar.”
“TAM YARGI DAVASINDA DERECE MAHKEMELERİNCE ULAŞILAN SONUÇLAR, İLGİLİ VE YETERLİ GEREKÇELERLE AÇIKLANMADI”
Kılıç,” Benim doçentlik, profesörlük unvanım ötelendi, kurumum görevime son verdikleri son verme gerekçelerinden biri olarak bunu mahkemeye unmuşlar ve UYAP’ta da taranmış, şimdi o belgelerde diyor ki, Zülküf Kılıç bizimle aile ziyaretlerine katılmıyor, uymuyor problemi yaşıyor. Şimdi bahsetmiş oldukları bu ailenin kim oldukları konusunda da Cumhuriyet başsavcılığının hazırlamış olduğu iddianame çok açık bu aile sözüyle kastedilen ne olduğunu onlar zikretmiş ki, bunun o hâkimlere verilmiş gizli bir mesaj olduğunu söylüyor ve bundan dolayıda yargılama yapıldı.” dedi.
ANAYASA MAHKEMESİNDEN‘HAK İHLALİ’ KARARI GELDİ
Davayı inceleyen AYM, öğretim görevlisi ile üniversite yönetim arasında yaşananları hak ihlali saydı. Mevzuatın yorumlanmasıyla ilgili problemleri çözmenin öncelikle mahkemelerinin yetki ve sorumluluk alanında olduğu vurgulanan kararda “Kamusal makamlar, psikolojik taciz oluşturan durumları tespitle yetinmeyip bu tür davranışların oluşmaması ya da telafi edilmesi amacıyla etkili tedbirleri hızla almalı” denildi.
GÜNDEM
21 gün önceBİNGÖL HABERLERİ
21 gün önceGÜNDEM
24 gün önceBÖLGE HABERLERİ
27 gün önceBİNGÖL HABERLERİ
17 Ocak 2025BÖLGE HABERLERİ
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025www.bingolguncel.tv / Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.