Pirinç Tanesi Kadar Çip Meme Kanseri Tedavisinde Umut Oluyor
153 okunma

Pirinç Tanesi Kadar Çip Meme Kanseri Tedavisinde Umut Oluyor

Günümüz teknolojisi, birçok hastalığın tedavisini daha kolay ve konforlu hale getiriyor.

ABONE OL
Ekim 1, 2024 15:15
Pirinç Tanesi Kadar Çip Meme Kanseri Tedavisinde Umut Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİNGÖL GÜNCEL TV – Özellikle meme kanseri gibi sık görülen kanser türlerinde, erken tanı ve tedavi olanaklarının gelişmesiyle birlikte kanserden kaynaklanan ölüm oranları da giderek azalıyor. Meme kanseri tedavisinde öne çıkan yeni yöntemlerden biri de radyofrekans teknolojisinin kullanıldığı RFID yöntemi. Bu teknoloji, tümörün çıkarılması ve meme dokusunun korunması süreçlerinde sağladığı avantajlarla dikkat çekiyor.

Radyofrekans Teknolojisi ile Kanser Tedavisi

Radyofrekans teknolojisi, radyo dalgaları kullanarak verileri kablosuz şekilde aktarmak ve nesneleri tanımlamak için tasarlanmıştır. Günlük yaşamda lojistik, envanter yönetimi ve güvenlik uygulamalarında sıkça kullanılan bu teknoloji, artık meme kanseri tedavisinde de yeni bir umut olarak karşımıza çıkıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi’nden Prof. Dr. Fatih Aydoğan, Türkiye’de bu yöntemi ilk kez uygulayan hekim olarak, RFID yönteminin meme kanseri cerrahisinde nasıl kullanıldığını anlattı.

Ameliyat Sürecini Kolaylaştırıyor

RFID teknolojisi, pirinç tanesi büyüklüğünde bir çip ve bu çipi algılayan taşınabilir bir okuyucudan oluşuyor. Çip, meme içine yerleştirildikten sonra ameliyat sırasında tümörün hassas bir şekilde bulunmasını sağlıyor. Bu işlem sadece 10 dakikadan kısa sürüyor ve ameliyattan günler hatta haftalar önce uygulanabiliyor. Çipin yerini gösteren okuyucu, tümörün tam konumunu ve mesafesini hassas bir şekilde belirleme yeteneğine sahip.

Meme Kanseri Tedavisinde RFID’nin Üç Önemli Kullanım Alanı

  1. Küçük Tümörlerin Hassas Tespiti ve Çıkarılması: Klinik muayenede tespit edilemeyecek kadar küçük tümörlerin doğru ve hassas bir şekilde çıkarılmasını sağlıyor. Eskiden kullanılan tel yöntemi, ameliyat öncesinde hastalara rahatsızlık veriyordu. Ancak RFID yöntemiyle hasta, çipin yerleştirilmesinden sonra herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor ve günlük aktivitelerine rahatça devam edebiliyor.
  2. Kemoterapi Sonrası Hassas Cerrahi: Kemoterapiye başlanan hastalarda, tümörün tamamen kaybolma ihtimaline karşı tümör yatağının doğru bir şekilde çıkarılması önemlidir. RFID yöntemi sayesinde, hastalar kemoterapi öncesinde bir kez çip yerleştirilerek tedaviye başlayabiliyor ve ek bir işaretleme işlemine gerek kalmıyor.
  3. Lenf Bezlerinin Hassas İşaretlenmesi: Metastaz bulunan lenf bezlerinin doğru bir şekilde saptanması ve çıkarılması da RFID teknolojisi ile kolaylaşıyor. Tedavi öncesinde lenf nodlarına yerleştirilen çip sayesinde, ameliyat sırasında çipin tespit edilmesi ve lenf bezlerinin çıkarılması mümkün oluyor. [BGHA]

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.