BİNGÖL GÜNCEL TV – Uzman isim, uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak fay hatlarını incelediklerini, M.Ö. 222 yılına kadar olan geçmiş depremleri incelediklerini belirtti.Prof. Dr. Kutoğlu, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından Gölcük’ten Düzce’ye kadar uzanan fay hattında enerjinin büyük oranda boşaldığını vurguladı. Bu bölgede benzer büyüklükte bir depremin 200-250 yıl boyunca beklenmediğini ifade etti. Ancak, Türkiye’nin diğer bölgelerindeki fay hatlarının hala büyük risk taşıdığını belirtti.
Türkiye’deki en tehlikeli fay hatlarını sıralayan Kutoğlu, Erzincan-Erzurum ve Bingöl-Yedisu hattının doğu bölgede gergin faylar olduğunu belirtti. Batıya doğru ilerledikçe, Sakarya’nın güneyindeki Pamukova-Geyve hattının yüksek gerginlik seviyesine sahip olduğunu ifade etti. Marmara Denizi’nin içinde de riskli faylar bulunduğunu söyleyen Kutoğlu, Gemlik Körfezi’nden geçen ve Bandırma hattında yer alan fayların da gergin durumda olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Kutoğlu, İzmir ve Manisa çevresindeki bazı fay hatlarının da yüksek risk taşıdığını, Denizli’den geçen fay hattının ise uzun süredir büyük bir deprem üretmediği için tehlike arz ettiğini belirtti. Kutoğlu, en büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresindeki faylarda gördüğünü ifade ederken, Marmara Denizi’ndeki gerginliklerin bu fay hatlarına göre daha sonra geldiğini söyledi.
“Bu faylar en az 6 büyüklüğünde depremler üretecek potansiyele sahip,” diyen Kutoğlu, bölgedeki gerginliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydetti.
Deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşlar için uyarılarda bulunan Kutoğlu, özellikle bu hatlarda yapılacak yapılaşmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. [BGHA]
EKONOMİ
7 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
12 gün önceEKONOMİ
12 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
12 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.