BIST 100
13.872,25 -0,67%
DOLAR
46,0778 0,11%
EURO
53,5455 0,08%
GRAM ALTIN
6.581,94 -0,62%
FAİZ
43,30 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
107,71 -1,52%
BITCOIN
62.642,00 -1,47%
GBP/TRY
61,9242 0,01%
EUR/USD
1,1615 0,03%
BRENT
95,40 0,39%
ÇEYREK ALTIN
10.761,47 -0,62%
Bingöl Açık
Bingöl hava durumu
16 °
  • ANASAYFA
  • SAĞLIK
  • Uzakdoğu’dan Gelen Ayakkabılarda Kanserojen ve Kısırlık Riski

Uzakdoğu’dan Gelen Ayakkabılarda Kanserojen ve Kısırlık Riski

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin yaptırdığı analizlerde Çin ve Uzakdoğu’dan ithal edilen ayakkabılarda kanserojen maddeler ve ağır metaller bulundu. Prof. Dr. Vefik Arıca, bu ürünlerin kansere, kısırlığa ve iktidarsızlığa yol açabileceğini belirterek vatandaşları uyardı.

ayakkabı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vefik Arıca, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) yaptırdığı analizlerde, Çin ve Uzakdoğu’dan ithal edilen ayakkabılarda kanserojen maddeler ve ağır metaller tespit edildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Arıca, söz konusu ürünlerde kurşun ve kadmiyum gibi ağır metallerin yanı sıra hormon bozucu ftalat türevlerinin sınır değerlerin çok üzerinde çıktığını belirterek, “Bu ürünler sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor; kansere, iktidarsızlığa ve kısırlığa yol açabilir” dedi.

"Ciddi Bir Halk Sağlığı Sorunudur"

Ayakkabı gibi doğrudan ciltle temas eden ürünlerde bu kadar yüksek düzeyde zararlı madde bulunmasının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıca, bu kimyasalların yalnızca kansere yol açmakla kalmadığını, aynı zamanda hormon sistemini bozarak yetişkinlerde iktidarsızlık, kısırlık ve kalıcı üreme sorunlarına da neden olabileceğini vurguladı.

"Daha Sıkı Denetimler Yapılmalı"

Prof. Dr. Arıca, bu maddelerin etkilerinin kısa sürede fark edilemeyeceğini ancak uzun vadede “görünmez bir tehdit” oluşturduğunu ifade etti.

“Sağlık, birkaç lira tasarruftan çok daha değerlidir. Vatandaşlarımız ucuz ve denetimsiz ürünlerden uzak durmalı, kamu otoriteleri ise gümrüklerde daha sıkı denetimler yapmalıdır. Aksi halde toplum sağlığımız ucuz ithal ürünler yüzünden büyük tehdit altında kalacaktır” dedi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?