

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı sonu itibarıyla cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleşeceğini açıkladı. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, cari açıkta yaşanan iyileşmenin dış finansman ihtiyacını azaltarak dezenflasyon sürecine olumlu katkı sağladığını belirtti.
Zorlu küresel koşullar ve dış ticaretteki olumsuz görünümün aksine, Türkiye’nin mal ihracatındaki dayanıklılığın ve artan hizmet ihracatının cari işlemler dengesine katkı sağladığını vurgulayan Yılmaz, temmuz ayında cari işlemler dengesinin 1,77 milyar dolar fazla verdiğini ve yıllıklandırılmış cari açığın 18,8 milyar dolara gerilediğini ifade etti.
Yılmaz, “Artan dış kaynak girişi ve azalan dış finansman ihtiyacı rezerv birikimini destekliyor. Temmuz ayında rezervlerde net artış 18,6 milyar dolara ulaştı” dedi. Ayrıca, ihracatta pazar çeşitliliğinin genişlemesi ve enerji maliyetlerindeki düşüşün cari dengeye olumlu katkı sağladığını söyledi.
Hizmet İhracatının Katkısı Öne Çıkıyor
Cari açıkta sağlanan iyileşmede, zorlu dış talep koşullarına rağmen mal ihracatında yaşanan artışın önemli rol oynadığını belirten Yılmaz, yıl sonunda turizm gelirlerinin 64 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ve hizmet ihracatındaki artışın cari açığın azalmasına katkı sağladığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yüksek katma değerli üretim ve artan mal ile hizmet ihracatı hedeflerinin cari işlemler açığının milli gelire oranını önümüzdeki dönemde daha da iyileştireceğini söyledi. Yılmaz, enerji ve ara malı ithalatına olan bağımlılığın azaltılmasıyla 2028 yılı itibarıyla cari açığın milli gelire oranının yüzde 1 seviyesine gerilemesinin hedeflendiğini açıkladı.


