1. Haberler
  2. BÖLGE
  3. Varto’da Jes Projesine Karşı Nöbet 38’inci Gününde

Varto’da Jes Projesine Karşı Nöbet 38’inci Gününde

Muş’un Varto ilçesinde planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) projelerine karşı köylülerin başlattığı çadır nöbeti 38’inci gününe ulaştı.

featured

Muş’un Varto ilçesinde planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) projelerine karşı köylülerin başlattığı çadır nöbeti 38’inci gününe ulaştı. Bölge halkı, projelerin tarım, su kaynakları ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini belirterek nöbetlerini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade etti.

Varto’ya bağlı Çalıdere köyleri hattında başlatılan ve dönüşümlü olarak sürdürülen çadır nöbetine çevre köylerden vatandaşlar ile doğa aktivistleri de destek veriyor. Bölge sakinleri, Ignis Energy tarafından hayata geçirilmesi planlanan ve yaklaşık 16 köyü etkilemesi beklenen sondaj ve santral projelerine tepki gösteriyor.

BÖLGE HALKI ENDİŞELİ

Köylüler, projelerin hayata geçirilmesi halinde tarım alanlarının zarar göreceğini, su kaynaklarının kirlenebileceğini ve hayvancılığın olumsuz etkileneceğini dile getirdi.

BİNGÖL VE KARLIOVA’DAN DESTEK

Eylemin 38’inci gününde Bingöl ve Karlıova’dan gelen çevreciler de nöbet alanını ziyaret ederek köylülere destek verdi. Bingöl Çevre Derneği temsilcilerinden Cuma Karaaslan, doğanın korunmasının hayati önem taşıdığını belirterek, çevre mücadelesinin ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

HUKUKİ VE ÇEVRESEL UYARILAR

Çevreciler ve hukukçular, bölgede yaşayan vatandaşlara jeotermal projelerin olası etkileri ve hukuki süreçler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamalarda, bölgenin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekilerek sondaj çalışmalarının riskler barındırabileceği vurgulandı.

Avukat Yılmaz Karaaslan ise çevre mücadelesinde örgütlü hareket edilmesinin önemine değinerek, benzer projelerin farklı illerde yol açtığı çevresel tahribatlara dikkat çekti.

SONDAJ GİRİŞİMİ ENGELLENMİŞTİ

Öte yandan, Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Yalnızhan köyünde yapılmak istenen jeotermal sondaj çalışmasının da geçtiğimiz günlerde köylülerin tepkisi sonucu durdurulduğu hatırlatıldı.

Varto’da JES projelerine karşı sürdürülen çadır nöbeti devam ederken, bölge halkı yaşam alanlarını korumak amacıyla mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Varto’da Jes Projesine Karşı Nöbet 38’inci Gününde
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Akşam Kapanışı 6 Ağustos 2026 akşam Haber Bülteni
Giriş Yap

Bingöl Güncel TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!