BİNGÖL GÜNCEL TV – Güney Kore, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilan etmesiyle derin bir siyasi krize sürüklendi. Yoon, televizyondan yaptığı canlı yayında muhalefeti ‘Kuzey Kore yanlısı devlet karşıtı güçler’ olarak suçlayarak, demokrasiyi ve anayasal düzeni korumak için sıkıyönetime başvurduğunu açıkladı. Bu ani karar, ülkede şok etkisi yarattı.
Ordu, parlamento ve parti faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu. Medya kuruluşları kontrol altına alınırken, sağlık çalışanlarına işe dönme emri verildi. Sıkıyönetim komutanlığı, kurallara uymayanların tutuklanacağını bildirdi.
Muhalefet ve İktidar Tepkili
Muhalefet, kararı anayasaya aykırı olarak nitelendirerek halkı parlamentoya çağırdı. Demokrat Parti lideri Lee Jae-Myung, sıkıyönetimi parlamentoda durdurmaya çalışacaklarını ancak milletvekillerinin tutuklanabileceğini söyledi. İktidar partisi Halkın Gücü Partisi’nden de karara tepki geldi. Parti lideri, sıkıyönetime karşı olduklarını ve kararı engelleyeceklerini açıkladı.
ABD Yakın Takipte
Sıkıyönetim kararının ardından ülke para birimi Won değer kaybederken, borsanın akıbeti belirsizliğini koruyor. ABD ise durumu yakından takip ettiğini ve Güney Kore yönetimi ile temas halinde olduğunu bildirdi.
Parlamento önünde toplanan protestocular ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşanırken, ordu parlamento binasına girmeye çalıştı. Güney Kore Ulusal Meclisi ise yaptığı oylamada sıkıyönetim kararını engelleme yönünde karar aldı. Maliye Bakanı, ekonomiyi rahatlatmak için gerekli önlemleri alacaklarını açıkladı. Ülkenin geleceği, bu kritik saatlerde verilecek kararlara bağlı. [BGHA]
GÜNDEM
20 gün önceBİNGÖL HABERLERİ
20 gün önceGÜNDEM
23 gün önceBÖLGE HABERLERİ
26 gün önceBİNGÖL HABERLERİ
16 Ocak 2025BÖLGE HABERLERİ
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025www.bingolguncel.tv / Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.