BIST 100
13.890,91 0,60%
DOLAR
45,9028 0,44%
EURO
53,4064 0,15%
GRAM ALTIN
6.695,96 -0,32%
FAİZ
43,74 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
113,14 -1,32%
BITCOIN
76.623,00 -0,76%
GBP/TRY
61,9068 0,09%
EUR/USD
1,1633 -0,09%
BRENT
98,16 2,10%
ÇEYREK ALTIN
10.947,89 -0,32%
Bingöl Parçalı Az Bulutlu
Bingöl hava durumu
11 °

Taksicilere Yeni Zorunluluk

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışılıkla mücadele ve belge düzenine uyumun artırılması amacıyla taksilerde yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Ticari taksi-
Haber: Bingöl Güncel Tv

GELİR İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışılıkla mücadele kapsamında taksilerde 'mali cihaz' kullanımını zorunlu hale getiren bir tebliğ taslağı hazırladı. Taksimetreyle entegre çalışacak ve kartla ödeme imkanı sunacak olan yeni sistemin, Bingöl’de uygulanmasının beklenmediği belirtildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, taksi taşımacılığında kayıt dışı ekonominin önüne geçmek ve belge düzenine uyumu artırmak amacıyla sektör temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda yeni bir düzenlemeye gidiyor. Hazırlanan taslağa göre, taksimetre bulundurması zorunlu olan taksilerde, Hazine ve Maliye Bakanlığı onaylı teknik özelliklere sahip "taksi mali cihazı" kullanımı zorunlu hale gelecek.

BİNGÖL LİSTEDE YER ALMAYABİLİR

Hazırlanan taslakta uygulamanın kapsamı ve detayları belirlenirken, yerel dinamiklerin de göz önünde bulundurulduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, nüfus yoğunluğu ve ticari taksi kullanım istatistikleri gibi kriterler nedeniyle uygulamanın ilk etapta veya genel kapsamında Bingöl’de hayata geçirilmesi beklenmiyor.

SON TARİH 1 TEMMUZ

Taslağın yasalaşması halinde, kapsama giren illerdeki mevcut taksici esnafının 1 Temmuz tarihine kadar araçlarına bu cihazları taktırması gerekecek. Yeni mükellefiyet tesis ettirenler veya taksimetre değiştirenler, işlemi takip eden 30 gün içinde; yeni plaka alanlar ise 1 Ocak 2027 itibarıyla sisteme dahil olacak.

KARTLA ÖDEME VE ENTEGRE SİSTEM

Yeni sistemle birlikte taksilerde kartla ödeme dönemi de standart hale gelecek. Cihazı taktıran esnafın, 15 gün içinde en az bir banka veya ödeme kuruluşu ile anlaşarak kartlı ödemeyi kabul etmesi zorunlu olacak. TÜBİTAK ve TSE tarafından onaylanacak olan sistemde, taksimetre açıldığında mali cihaz da otomatik devreye girecek. Ücret hesaplaması tamamlanıp fiş veya e-belge düzenlenmeden taksimetrenin tekrar kullanılmasına sistem izin vermeyecek. Manuel tutar girişinin kapatılacağı sistemde, taksimetre ve mali cihaz birbirinden bağımsız çalışamayacak.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?