Baş Boyun Kanserleri Üzerine Uzman Uyarıları
1423 okunma

Baş Boyun Kanserleri Üzerine Uzman Uyarıları

Baş boyun kanserlerinin karmaşık bir konu olduğunu belirten uzmanlar, teşhis sürecinde farklı adımların atılması gerektiğini vurguluyor.

ABONE OL
Eylül 20, 2024 12:18
Baş Boyun Kanserleri Üzerine Uzman Uyarıları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİNGÖL GÜNCEL TV – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, baş boyun bölgesindeki tümörlerin öncelikle sınıflandırıldığını ifade ederek, kişinin yaşı ve tümörün konumunun kanser olup olmadığını belirlemede yardımcı olduğunu söyledi. Kesin tanı için ise tam vücut muayenesi, çeşitli taramalar ve biyopsi gerektiğini belirtti.

Dr. Rahimi, boyunda veya yüzdeki şişliklerin hemen panik oluşturması gerekmediğini, bu şişliklerin basit enfeksiyonlardan kaynaklanabileceğini ancak ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. “Burada en önemli şey, tümörün olup olmaması değil, ihmal edilip edilmediğidir” diye ekledi.

40 Yaş Üstü Risk Grubu

Baş boyun tümörlerinin karmaşıklığının, bu bölgedeki tüm sinirlerin geçmesinden kaynaklandığını belirten Dr. Rahimi, 40 yaş üstündeki bireylerin baş boyun bölgesinde görülen şişliklerin çoğunlukla kanser hastalıklarıyla ilişkilendirildiğini ifade etti. “0-15 yaş arasında en çok enfeksiyonlar görülüyor. 15-40 yaş arasında ise çoğunlukla kanser dışındaki nedenler söz konusu,” dedi.

Ayrıntılı Muayene ve Taramalar Önemli

Tümörlerin yaşa göre ve bölgesel olarak sınıflandırılmasının ardından çok ayrıntılı bir vücut muayenesi yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Rahimi, “Çünkü lenf bezleri ve kan dolaşımı nedeniyle diğer bölgelerin tümörleri de bu alana metastaz yapabiliyor,” açıklamasında bulundu. Tanı sürecinde röntgen, tomografi, MR ve PET CT gibi yöntemlerin kullanılacağını belirtti.

Zamanında Tanı Hayati

Gerekli taramalar yapıldıktan sonra bazen tümörün ne olduğu sonucuna ulaşılamadığını belirten Dr. Rahimi, “Tümörün bulunduğu bölgeden ince iğne biyopsisinden açık biyopsiye kadar çeşitli yöntemlerle örnek alınır. Bu süreçler, kesin tanı koyulmasında son derece önemlidir” dedi. Baş boyun kanserlerinde zamanında tanının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. [BGHA]

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.