

Eğitimci-aktivist Nevzat Öylek, katıldığı Global Sumud Filosu’na ilişkin deneyimlerini Solhan’da düzenlenen konferansta paylaştı.Solhan Belediyesi Millet Kıraathanesi’nde, Tavz-Der tarafından organize edilen programda konuşan Öylek, katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı.
Filo sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öylek, kendisine “Gördüğünüz zulmü ve kirli düzeni tüm dünyaya anlatın, susmayın” mesajının verildiğini aktardı. Bu hareketin yalnızca bir deniz yolculuğu olmadığını, aynı zamanda güçlü bir insani misyon taşıdığını ifade etti.
FİLİSTİN VE GAZZE TARİHİNE DEĞİNDİ
Konuşmasında Filistin ve Kudüs tarihine de değinen Öylek, Osmanlı döneminin farklı inançlar açısından bir hoşgörü örneği oluşturduğunu belirtti.
GAZZE’DEKİ İNSANİ KRİZİ ANLATTI
7 Ekim sonrası Gazze’de yaşanan insani krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öylek, uluslararası raporlara göre bölgede ciddi can kayıpları yaşandığını ifade etti.
Gazze’de yaşanan dramı örneklerle aktaran Öylek, bebek maması eksikliği nedeniyle alternatif yöntemlere başvurulduğunu, temiz su sıkıntısı sebebiyle salgın hastalıkların yayıldığını, sağlık altyapısındaki yetersizlik nedeniyle çocukların ağır şartlar altında ameliyat edildiğini söyledi.
Çadır kamplarında yaşanan zorluklara da değinen Öylek, kanalizasyon sularının neden olduğu hijyen sorunları ve güvenlik endişelerinin sivillerin yaşamını daha da zorlaştırdığını ifade etti.
“KÜRESEL VİCDAN UYANIYOR”
Yaşananların artık gizlenemez bir boyuta ulaştığını ve dünya genelinde bir vicdan hareketi oluşturduğunu söyleyen Öylek, boykot çağrılarının da etkisini artırdığını belirtti.
Bireysel sorumlulukların önemine dikkat çeken Öylek, dijital aktivizm, kültürel çalışmalar ve ekonomik boykotların önemine vurgu yaptı.
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Programa Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, İl Genel Meclis Başkanı Nihat Doğu, Tavz-Der Başkanı Ferhat Güzel, STK temsilcileri, siyasiler ve vatandaşlar katıldı.

