377 okunma

Yeni Yönetim Sistemi Çok Tartışıldı

Türkiye’de başkanlık sisteminin artısıyla, eksisiyle çok tartışıldığını belirten Yılmaz, Dünyada ‘mükemmel yönetim’ diye bir şey yok. Her yönetim sisteminin artıları vardır, eksileri vardır” dedi.

ABONE OL
Aralık 15, 2022 08:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİNGÖL GÜNCEL TV – AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, 2023 yılı bütçesini değerlendirdi, başkanlık sistemini savundu. Yılmaz, enflasyonu bir sorun olarak gördüklerini ve bu konuda bir çok adım atıldığını söyledi.

2023 yılı bütçesinin, cumhuriyetin 100’üncü yılının bütçesi olduğunu belirten Yılmaz, “Bu bütçe aynı zamanda AK Parti hükûmetlerinin 21’inci bütçesidir ve yine, yeni yönetim sistemimizin 5’inci bütçesidir; bu bakımda sembolik anlamı yüksek bir bütçedir. Böyle bir bütçenin müzakerelerinde Plan ve Bütçe Komisyonuna Başkanlık yapmaktan büyük bir onur duyduğumu belirtmek isterim” dedi.

“TÜRKİYE’NİN YENİ SİSTEMİ ÇOK TARTIŞILDI”

Bütçe süreci boyunca yeni yönetim sisteminin çok tartışıldığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“doğal olarak yeni bir yönetim sistemi artısıyla, eksisiyle çok tartışıldı. Burada şunu ifade etmek isterim: Dünyada “mükemmel yönetim” diye bir şey yok. Her yönetim sisteminin artıları vardır, eksileri vardır. Hangi yönetim sistemini tercih edeceğiniz hayali bir mükemmel sistemle mukayese ederek olmaz. Mevcut sistemlerden, reel sistemlerden birini geçmiş sistemlerle mukayese edersiniz, daha iyi veya kötü olduğunu söylersiniz. Bizim sistemimizin de mukayese edileceği sistem bir önceki sistemdir, Türkiye’nin daha önceki sistemidir. Başkanlık sistemini çok eleştirdiniz ama şunu ifade etmek isterim: Daha önceki yönetim sistemimizde yani parlamenter sistemde 1994’te ekonomik kriz yaşadık, 1999’da ekonomik kriz yaşadık, 2001’de cumhuriyet tarihimizin en derin krizlerinden birini yaşadık.

Üstelik o dönemlerde dünyada pandemi yoktu, küresel finansal kriz yaşanmamıştı, dış şartlar gayet normaldi. Dünyada kriz yokken Türkiye’de krizler yaşanmıştı. Başkanlık sistemi döneminde ise dünyada pandeminin yaşandığı, finansal krizlerin yaşandığı bir dönemde Türkiye nispi olarak çok daha güçlü ve hızlı karar alan mekanizmalarıyla etkili bir performans ortaya koymuştur. Büyüme rakamlarından bunu görebilirsiniz; ihracattan, turizmden, birçok rakamlardan. Sorun alanlarımız yok mu? Elbette var. Özellikle, enflasyon konusunda hepimiz ifade ediyoruz, elbette sorun olarak görüyoruz ve bu konuda da birçok adım atılıyor, onları da ifade etmek isterim.”

“BAŞKANLIK SİSTEMİ İYİLEŞTİRMEYE HER ZAMAN AÇIKTIR”

Konuşmasında başkanlık sistemini savunan Yılmaz, “İktisada giriş dersinde bir konu okutulur; eş zamanlılık ile nedensellik aynı şey değildir. Bir hadise ile başka bir hadise aynı zamanda cereyan ediyor diye aralarında zorunlu bir nedensel ilişki kuramazsınız. Türkiye’ye başkanlık sistemi geldi, işte, Rusya ile Ukrayna bu arada savaştılar. “Bizim başkanlık sistemi buna yol açtı.” diyebilir misiniz? Diyemezsiniz, aynı zamanda oldu. Aynı şey ekonomide de geçerli; pandemi yaşandı ve pandeminin son derece derin olumsuz etkileri oldu sosyal alana, ekonomik alana; bütün dünyada oldu. Pandeminin olumsuz etkilerini, yeni yönetim sisteminin olumsuz etkileri gibi sunmak son derece yanlıştır; bu, doğru değildir, bir algı çarpıtmasıdır, bunu böyle görmek yanlıştır. Yeni yönetim sistemini eleştiremez misiniz? Elbette eleştirebilirsiniz, eksikler söyleyebilirsiniz, zaten hiçbir yönetim sistemi eleştiriden muaf değildir, iyileştirmeye her zaman açıktır, tecrübelerle yeni bir kültür oluşturmaya da her zaman açıktır.

Bugün, büyük oranda dünyadan kaynaklanan ve yeni sistemin imkânlarıyla oldukça başarılı bir şekilde yönettiğimiz sorunlar vardır. Elbette yaşadığımız tecrübeyle yeni sistemin zaman içinde geliştiğini hep birlikte göreceğiz. Bir taraftan da bu sistemin performansını bütçeyle ilgili rakamlardan ölçebiliriz.

Türkiye’nin bütçe açıklarının millî gelire oranı ve kamu borç stokunun millî gelire oranı, bu iki gösterge kamu maliyesinin performansını ölçmek açısından son derece anlamlı, önemli rakamlardır. Her iki rakamda da Türkiye iyi bir performans koymuştur ortaya. Geçen yıl kamu açıklarımızın millî gelire oranı yüzde 2,8’di; bu sene 3,4 bekliyoruz, muhtemelen gerçekleşme bunun da oldukça altında olacak. Kamu borç stokumuzun millî gelire oranı geçen yıl yüzde 40’ların üzerindeydi, bu yıl yüzde 36’lar civarına düşmesini bekliyoruz; burada da olumlu bir performansımız var. Dünyada kamunun borçluluğunun yükseldiği, açıkların yükseldiği bir dönemde Türkiye başarılı bir maliye performansı ortaya koymuştur ve böylece yoluna devam edecektir” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

www.bingolguncel.tv / Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.